Selecteer een pagina

Wat is er aan de hand met deze beschimmelde auto langs de A1 bij Apeldoorn?

Een auto die al tijden geparkeerd staat op een carpoolplaats bij Apeldoorn: moet iemand daar iets mee? Die vraag van een voorbijganger wacht al een aardige poos op een duidelijk antwoord.

De Opel Vectra staat op carpoolplaats De Kar, langs de Zutphenstraat en A1. Geen wereldschokkende zaak. Wel iets waarbij meer zou kunnen spelen, en in elk geval verpaupering op de loer ligt. Volgens voorbijganger André Lensink staat de auto er zelfs al maanden. Moet daar niets mee gebeuren, vroeg hij op Twitter aan Rijkswaterstaat. Daarop kwam webcare in actie: afdelingen die namens organisaties vragen op sociale media beantwoorden. En ging het van het digitale kastje naar de digitale muur.

Daar gaan wij niet over, antwoordde Rijkswaterstaat, want de carpoolplaats is niet van ons; klop even aan bij de gemeente Apeldoorn, provincie Gelderland, of bij de politie. De provincie verwees – met ‘dank voor de oplettendheid’ – naar de politie. En de politie reageerde niet.

Een maand later heeft ook een herhalingstweet van Lensink nog nergens toe geleid. Na een rondje van deze krant langs de vier instanties komt de provincie als aangewezen partij bovendrijven. Rijkswaterstaat herhaalt dat het terrein niet van haar is. De gemeente weet in elk geval dat zij hier niet over gaat. De politie onderneemt doorgaans wel actie op dit soort berichten, zegt een woordvoerder, maar of dat in dit geval ook is gebeurd – dat kan hij nu even niet opzoeken.

APK

Bij de provincie neemt een persvoorlichter de vraag serieus. Er is een uitgebreid protocol voor dit soort situaties, achterhaalt zij. En daarin staat dat – ook al is de provincie eigenaar van het terrein – gemeente en politie eerst aan zet zijn. Welke stappen zijn gezet kon zij vrijdag niet meer achterhalen. 

Feit is dat de auto er ook dit weekend nog stond. Met nog een geldige apk, maar inmiddels ook schimmel op de stoelen, achterbank en stuur.