Selecteer een pagina

Het was een volledig te voorkomen ongeluk waardoor de 65-jarige Nelly Vollebregt in augustus 2012 zwaargewond raakte. Ze werd frontaal geraakt door de auto van een jonge bestuurder die was afgeleid door zijn telefoon. Nu zet Nelly zich in om dit soort leed te voorkomen voor anderen.

Woensdag uitte Veilig Verkeer Nederland (VVN) zijn ongenoegen naar aanleiding van vlogger Gio die in zijn vlog zijn liefdesverdriet deelt met zijn volgers terwijl hij in de auto aan het rijden is. Ook het Openbaar Ministerie (OM) reageerde vol onbegrip op de actie.

Het is een vergelijkbare situatie waarin de automobilist zat die Nelly aanreed. Nelly zat op haar racefiets toen ze frontaal werd aangereden door de te hard rijdende auto van de 19-jarige bestuurder. De amper drie meter brede weg aan het Merwedekanaal in Utrecht gaf Nelly geen kans om de auto te ontwijken.

Zwaargewond

Eerst klapte ze op de motorkap, daarna het dak van de auto, gevolgd door de kade van het kanaal. “Ik was direct in coma”, blikt Nelly terug in gesprek met Hart van Nederland.

Haar verwondingen waren heftig. “Alles lag open, alles was gescheurd”, zegt ze. Doorweekt met bloed werd ze per traumahelikopter naar het UMC in Utrecht gebracht. Daar deden de artsen er alles aan om haar te helpen.

“Ik heb een plaat in mijn rechterbovenbeen. Ik heb een metalen band om mijn bekken heen, en mijn rechterarm heeft een plaat erin”, zegt ze. Daarnaast had ze ook interne- en hersenbloedingen, die gelukkig op tijd gestopt zijn. “Bij alle ellende had ik ook nog kleine gelukjes.”

Herstel

Voor Nelly is er een leven vóór en na het ongeluk. “Ik heb acht jaar in een rolstoel gezeten. Ik kon niets, mijn sport was weg, mijn bedrijf was weg, mijn hobby’s waren weg, mijn leven stond stil”, herinnert ze zich.

Ze heeft keihard genokt voor vooruitgang, en is ook best ver gekomen. Maar helemaal de oude is ze nog steeds niet: “Ik kan nog steeds niet alles wat ik zou willen doen.”

Lelijke wereld

Na het ongeluk kwam Nelly in een voor haar onbekende wereld terecht vol met advocaten en verzekeringsmensen. Ze voelde zich alleen en niet gesteund. “De dader krijgt hulp van alle kanten, maar het slachtoffer moet het eigenlijk allemaal alleen doen”, zegt ze.

Uiteindelijk zocht ze de Vereniging Verkeersslachtoffers (VV) op, waar ze inmiddels ook de voorzitter van is. “Het kan een stuk rechtvaardiger, je moet meer gezien en gehoord worden, dus daar zijn we hard voor aan het werk”, vertelt ze.

De jongeman die haar aanreed kreeg uiteindelijk negentig uur taakstraf, lang niet zwaar genoeg volgens Nelly. Ze pleit ervoor dat er hardere straffen komen om het gebruik van telefoons in het verkeer te doen verminderen.

Pakkans verhogen

Die oproep vindt bij sommigen steun, maar lang niet bij iedereen. In een reactie zegt VV tegen Hart van Nederland dat ze de straffen over het algemeen veel te laag vinden: “De meeste slachtoffers en nabestaanden ervaren het als een schoffering.”

Het OM ziet het anders in, volgens hen niet gaat om de hoogte van de boete maar de hoogte van de pakkans. “De hoogte van de boete zegt niks over of mensen ook echt gaan minderen. We vinden juist dat de pakkans verhoogd moet worden zodat mensen het idee hebben dat ze sneller gesnapt kunnen worden,” laat ze weten.