Selecteer een pagina

 

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen heeft bij honderden mensen ten onrechte het rijbewijs ongeldig verklaard, zeggen verschillende advocaten tegen BNR. Het CBR erkent dat de maatregel onevenredig grote gevolgen heeft. Vanaf 15 december is het CBR gesloten en kun je geen examen doen en ook gaan cursussen niet door. Wie met een te hoog alcoholpromillage wordt aangehouden moet een Educatieve Maatregel Alcohol (EMA) en een verkeerscursus volgen, of een LEMA, een verkorte versie die je leert over de gevaren van alcohol in het verkeer. Dan is er nog de Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer voor mensen die gevaarlijk rijgedrag hebben vertoond, zoals veel te hard door de bebouwde kom rijden.

Momenteel wachten 3.750 mensen op één van deze cursussen. In principe mogen ze blijven rijden tot het moment dat de cursus weer kan worden gevolgd, als dat maar binnen drie jaar met goed gevolg gebeurt. Wel moet je op tijd betalen, en juist daar zit het pijnpunt: mensen die een aantal weken te laat betaald hebben omdat ze een onderneming hebben waar het nu niet goed mee gaat, zijn hun rijbewijs kwijt.

Geen cursus

Normaal gesproken krijg je het ingevorderde rijbewijs terug op het moment dat je de cursus hebt afgerond, maar dat zit er in deze coronaperiode even niet in. Uit cijfers die BNR bij het CBR heeft opgevraagd blijkt dat bij 536 mensen het rijbewijs is ingenomen omdat ze niet op tijd betaald hebben of op een andere manier niet hebben meegewerkt aan de cursus. Intussen zitten 400 automobilisten thuis die wel geld hebben overgemaakt maar geen cursus kunnen volgen.

Terwijl de rijexamens vandaag worden hervat, gaan de cursussen voorlopig nog niet door. Juristen die BNR sprak vinden het niet terecht dat het CBR de rijbewijzen invordert, zonder een alternatief aan te bieden. Annemiek van Spanje, partner bij De Vries en Kasem Lawyers, vindt de handelswijze van het CBR onbegrijpelijk. ‘Wat mij betreft heeft het CBR twee opties: of de rijbewijzen worden weer geldig met de plicht om de cursus te doen, of de cursussen worden digitaal gegeven.’

Ongeldig verklaard

Bij de rechter ben je volgens Van Spanje zeer kansrijk als je de sanctie aanvecht. ‘Er is eigenlijk geen enkele reden op te voeren waarom je zo’n cursus niet digitaal zou kunnen geven.’ Verkeersrechtadvocaat Bert Kabel is het daarmee eens. ‘In principe is het terecht dat het CBR het rijbewijs ongeldig verklaart. Maar als mensen alsnog betalen voor de cursus, zonder dat het CBR een alternatief aanbiedt, is het niet terecht om mensen daarvoor aansprakelijk te stellen.’

Het simpele feit dat deze mensen alsnog betalen toont volgens Kabel dat ze van goede wil zijn. Vanaf dat moment is het onterecht om de sanctie te handhaven. Bovendien kunnen die mensen er niets aan doen dat de cursussen nu niet worden gegeven. En door de coronacrisis zitten we in een heel andere situatie, waarin ‘even’ 1.200 euro ophoesten voor een cursus wel eens wat veelgevraagd kan zijn.

Luister het fragment hier terug: