Selecteer een pagina

Politie gaat verkeershufters achtervolgen

Heb jij je meerdere malen misdragen in het verkeer, dan kan het zomaar eens zijn dat de politie je gaat volgen. De politie Midden-Nederland is begonnen met een proef waarin zij ‘verkeershufters’ op de hielen gaan zitten in de hoop het aantal ongevallen op de weg terug te dringen.

Bumperkleven, 150 km per uur rijden op een weg waar je 80 km mag, en ga zo nog maar even door. Het dossier van een 21-jarige automobilist uit Leusden telt zes pagina’s, vol met verkeersovertredingen. Afgelopen woensdag werd hij veroordeeld voor wangedrag in het verkeer nadat de politie en het Openbaar Ministerie hem nauwlettend in de gaten hadden gehouden.

Wegmisbruikers aanpakken

“We willen op een goede manier wegmisbruikers aanpakken en zo het aantal ongelukken verminderen. Snelheidsovertredingen zijn de grootste oorzaak van verkeersongelukken”, zegt Paul Bekkers, teamchef Politie Midden-Nederland tegen Editie NL. “Als je een keertje je knipperlicht niet aan hebt, dan gaan we je echt niet volgen. Gaat het om een aantal overtredingen over een langere periode dan bespreken we die met het OM. Dan krijgen we een go of een no go om iemand te volgen. We willen ze op heterdaad betrappen.”
Iemand mag pas worden gevolgd vanaf het moment dat hij aan het verkeer deelneemt. Bekkers: “We volgen niet de hele dag door, dat is inbreuk op de privacy en dat is zonder toestemming ook niet toegestaan.” Bovendien wordt alles zo transparant mogelijk vastgelegd: wanneer er wordt gevolgd, wanneer er wordt gewacht.

Gevaarlijke ontwikkeling

Vincent Böhre, jurist bij Privacy First, vindt deze volgmethode ‘veel te ver gaan’: “Wie is een verkeershufter en wie niet? Waar trek je die grens? Ik vind dat best wel een subjectief begrip. In Amsterdam, waar ik woon, zie ik genoeg verkeershufters, maar moeten die allemaal gevolgd worden? Ik vind dat best wel een gevaarlijke ontwikkeling.” Ook Bert Kabel, advocaat van de 21-jarige verkeersovertreder, is van mening dat het volgen door de politie inbreuk op de privacy is. “De politie is met iets bezig zonder wettelijke bevoegdheid. In artikel 8 staat vermeld dat je niet zomaar inbreuk mag maken op het privéleven van personen. Pas als er verdenking is van een misdrijf mag een officier toestemming geven dat er geobserveerd mag worden. Hier mag dat niet: het is een enkel feit en dus geen verdenking.”
Het is nog niet bekend of Kabel en zijn cliënt in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter.