Selecteer een pagina

Toen Niels in Sittard de parkeergarage inreed sloeg om onduidelijke reden zijn motor af. De auto rolde naar beneden en kwam een paar centimeter na de poort tot stilstand. Terwijl Niels de auto probeert te starten klapt achter hem de poort van de garage tegen zijn auto aan. Door de klap ontstaan op zijn achterbumper diverse krassen. Volgens een schade-expert bedraagt de schade 423,50 euro. 

Niels besluit daarop om zijn rechtsbijstandverzekering Klaverblad in te schakelen. Deze neemt meteen contact op met de verzekering van de Gemeente Sittard-Geleen en laat weten dat Niels graag de schade vergoed wil hebben. Toch ziet de gemeente daar niks in, blijkt uit de mailwisseling. Ook na aandringen blijft de gemeente haar aansprakelijkheid afwijzen. Daarop stelt Klaverblad voor om maar de helft van de schade te laten vergoeden.

Verkeersrechtadvocaat: eigenaar parkeergarage aansprakelijk

Voor Niels reden om naar Radar te stappen. De redactie schakelt verkeersrechtadvocaat Bert Kabel in en legt de situatie aan hem voor. Kabel: “Naar mijn mening is de eigenaar van de parkeergarage aansprakelijk voor de schade. Wanneer je een parkeergarage binnenrijdt, hoef je niet te verwachten dat de garagedeur plotseling dicht slaat. Dit geldt zeker nu er kennelijk een bord bij de ingang staat dat de garagedeur pas na ieder voertuig sluit”. 

Kabel wijst de suggestie van Klaverblad af om maar de helft van het geld vergoed te krijgen. “Wanneer een wederpartij volledig aansprakelijk is voor geleden schade, moet ook de volledige schade betaald worden. Waarom zou je dan genoegen nemen met vergoeding van de helft van de schade?”, vraagt hij zich hardop af. Volgens Kabel moet Niels vasthouden aan zijn claim. Hij heeft simpelweg recht om zijn schade vergoed te krijgen, aldus de advocaat.

Gemeente: eerst ambtelijk overleg

Hoewel Radar meerdere malen met de Gemeente Sittard-Geleen belt, lukt het niet om verantwoordelijk wethouder Eefje Joosten (VVD) te spreken te krijgen. Volgens woordvoerder Maarten de Kever heeft de wethouder wel de bewakingsbeelden bekeken waarop duidelijk te zien is dat de garagedeur dicht slaat tegen de auto van Niels, terwijl hij deze opnieuw start. Toch kan er voorlopig geen besluit genomen worden. Maandag wil de wethouder daarvoor eerst een overleg voeren met haar ambtenaren.

Verkeersrechtadvocaat Bert Kabel reageert: “Dit zie je helaas vaker. Het probleem wordt dan op de lange baan geschoven en de schadeveroorzakende partij hoopt zo dat je jouw claim niet doorzet.” Volgens Kabel moet je je hier als consument niet door laten afschrikken.

Klaverblad

In een reactie laat woordvoerder Gerard Ziedses des Plantes van Klaverblad weten dat het komt dat Niels zijn schadevergoeding nog niet heeft ontvangen doordat de schadeverzekeraar van de gemeente de schade nog niet heeft erkend. Volgens die schadeverzekeraar is het ongeval deels Niels’ eigen schuld. Als Niels het daarmee oneens is en ook niet voor een schikking wil gaan, kijkt Klaverblad graag opnieuw wat ze voor hem kunnen doen. Wel zegt de woordvoerder dat Klaverblad hierover had kunnen communiceren met Niels. Maandag 11 maart 2019 willen ze het dossier weer oppakken. 

Wat moet je doen als jou dit overkomt?

“Heb je schade opgelopen in een parkeergarage? Klop dan bij de eigenaar van die garage aan”, geeft verkeersrechtadvocaat Kabel als advies. De eigenaar kan de gemeente zijn, maar ook een bedrijf. “De eigenaar van de garage is financieel ook draagkrachtiger en kan die last ook beter dragen. Hij kan er ook een commercieel belang bij hebben. Wanneer bekend wordt dat men zo met parkeerders omgaat, kan dat klanten kosten.”

Je hoeft ook niet meteen een advocaat in te schakelen als deze schade ontstaan is. “Ik zou eerst een sommatiebrief aan de eigenaar van de garage sturen. Wil hij de schade dan nog niet vergoeden, zou ik naar een rechtsbijstandverlener stappen. Die kan dan ook nog een sommatiebrief sturen. Volhardt de eigenaar van de garage dan nog, dan zou ik adviseren een gerechtelijke procedure te starten. Daarbij moet uiteraard wel een belangenafweging plaatsvinden. Wanneer de schade gering is, is het de vraag of het starten van een procedure wel lonend is.” Doet jouw rechtsbijstandverzekering niet wat jij wilt en heeft de verzekering daar geen goede argumenten voor? Dan kun je je zaak voorleggen bij de geschillencommissie.