Moeten biggenruggen opvallender gemaakt worden? De langwerpige betonnen blokken die je vaak ziet op parkeerplaatsen of als afscheiding van fietspaden, zijn volgens veel mensen gevaarlijk. Zo heeft Ria maanden niet kunnen werken nadat ze over een biggenrug struikelde.
De rechter heeft de gemeente Tilburg aansprakelijk gesteld voor een ongeluk in 2019. Een vrouw ging toen hard onderuit op een fietspad, omdat ze in het donker tegen de biggenruggen botste. Ze brak haar hand en schouder. De rechter vindt dat de gemeente Tilburg de biggenruggen beter zichtbaar had moeten maken.
Het is een herkenbaar probleem voor velen, blijkt uit een oproep van EditieNL op Facebook. Ingrid schrijft: “Zo vaak val ik over die pokkedingen. Ik heb twee kapotte knieën al van al m’n valpartijen.” Sandra heeft het ook meegemaakt. “Ik was geopereerd aan mijn been en liep met krukken. Het was donker bij een parkeerplaats waardoor ik het blok niet zag. Ik viel en heb toen mijn pols gebroken.”
Donker
Ook Ria de Jonge kan erover meepraten. Zij was in 2019 een avondje uit in Groningen. “Ik ben toen op de parkeerplek over een biggenrug gevallen. Er was geen lantaarnpaal dus ik zag ‘m niet in het donker. Daar lag ik, boem, op de grond. Gedronken had ik niet, want ik was de Bob”, vertelt ze aan EditieNL.
Ze maakte een harde klap. “Ik had geen kracht meer in mijn arm en rechterschouder. Het gevoel was weg. Ik kon daarom ook niet zelf opstaan. Mijn man en een kameraad hebben mij omhooggetild.”
Herstel
Ria is in het ziekenhuis en bij de fysiotherapeut geweest. “Ze dachten eerst aan een afgescheurde spier, maar dat bleek gelukkig niet het geval. Maar ik heb er maanden niet door kunnen werken.”
Inmiddels gaat het weer beter, maar ze kan met haar arm niet meer zoveel kracht uitoefenen als voorheen. “Ik heb de gemeente niet aansprakelijk gesteld, daar dacht ik niet bij na. Ergens is het natuurlijk ook je eigen verantwoordelijkheid om goed op te letten.”
Rechtszaken
Het komt niet vaak voor dat iemand die over een biggenrug struikelt daadwerkelijk een rechtszaak aanspant. “Het brengt kosten met zich mee”, zegt Bert Kabel, advocaat verkeersrecht, tegen EditieNL. “Dat de rechter deze vrouw gelijk heeft gegeven, betekent niet dat de biggenbruggen zullen verdwijnen.”
Het zal afhangen van de situatie. “Als het donker is en er hangt geen verlichting, dan valt een grijs betonblok niet op. Als je dan valt en een rechtszaak aanspant kan het wel zo zijn dat de gemeente iets moet veranderen.”
Gevaarlijke situatie
Het is aan de gemeente om de burger te waarschuwen voor de biggenrug en daarmee gevaarlijke situaties te voorkomen. “Bijvoorbeeld met lichten, een waarschuwingsbord of door het blok wit of geel te verven. Maar bij een zaak als deze is het altijd de vraag: wat is een gevaarlijke situatie? Dat is subjectief.”
Er zijn veel vergelijkbare situaties waar dat ook geldt. “Denk aan losliggende tegels, sinkholes en de paaltjes die de gemeente plaats om autoverkeer te weren. Als je die niet ziet, dan kan je jezelf of je auto flink beschadigen. De bussluis is ook zo’n voorbeeld. Daar moet de gemeente ook voor waarschuwen, anders rijd je er zo in.”
Hoger beroep
De gemeente Tilburg beraadt zich of ze in hoger beroep gaan nadat zij aansprakelijk zijn gesteld voor het ongeluk met de fietser in 2019. “In de tussentijd wordt gekeken wat er gedaan kan worden aan de biggenruggen in de stad”, laat een woordvoerder weten.